vineri, 31 octombrie 2014

Peste 1.000 de băcăuani au refuzat cardul de sănătate „din motive religioase” sau „din superstiţie

Deşi distribuţia cardurilor de sănătate a început în septembrie în toată ţara, mai multe persoane au refuzat să accepte aceste schimbări. Aşa s-a întâmplat şi la Bacău, unde mai mulţi credincioşi au respins cardurile, pe motiv că acestea ar fi „unealta Satanei”, scrie presa locală.
„Din păcate, o parte din beneficiarii serviciilor noastre, mai ales cele mai în vârstă, din motive religioase, din superstiţie, refuză să primească cardul. Pur şi simplu îi refuză pe colegii noştri”, a precizat Sorin Şova, liderul de sindicat al poştaşilor băcăuani. „Estimăm, în momentul de faţă, că sunt peste 1.000 de persoane în această situaţie”, a adăugat acesta.
Peste 5,5 milioane de carduri de sănătate au fost predate asiguraţilor, în prima lună de la începerea acţiunii, la 19 septembrie, conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aproximativ 4,5 milioane de carduri preluate de Poşta Română se află în prelucrare şi vor fi livrate conform gaficului. Rata de distribuire a cardului naţional de sănătate este, în acest moment, de peste 85%, relatează Mediafax.
Preşedintele CNAS, Vasile Ciruchea a precizat că doar asiguraţii cu vârsta peste 18 ani vor primi carduri de sănătate.
„Copiii sunt asigurati prin lege, aşadar vor beneficia ca şi până acum de serviciile medicale, fără să fie necesară prezentarea cardului personal sau al unuia dintre părinţi. În această categorie intră şi copiii instituţionalizaţi”, a spus Ciurchea. „De asemenea, serviciile medicale de urgenţă fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi persoanelor neasigurate. La accesarea acestui tip de servicii nu este necesar ca pacientul să facă dovada calităţii de asigurat”, a completat acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu