marți, 8 august 2017

Despre Ouzo

Când spui Grecia, spui insule, mare, libertate, relaxare și… Ouzo. Cine nu a fost în Grecia și nu a încercat băutura tradițională locală? O băutură cu atât de multă tradiție încât grecii și-au câștigat dreptul de exclusivitate asupra ei, nimeni altcineva nemaiavând legalitatea de a o produce.
      Născută inițial în secolul XIV, sub acțiunea călugărilor unei mănăstiri de pe muntele Athos, dar creată - pentru prima oară în această formă acum 2 secole, băutura - aperitiv este obținută din struguri striviți, cereale, ierburi aromate și condimente (coriandru, perișor, mentă, cuișoare, alune, scorțișoară). Nu ar avea însă farmec și gustul care l-a consacrat dacă am omite uleiul de anason, cel mai pregnant ingredient al său.
Deși se obișnuiește ca Ouzo să fie parte din cocktailuri, vă recomandăm să îl consumați tradițional: răcit sau cu cuburi de gheață și puțin amestecat cu apă plată, tot rece, din pahare mici. O altă variantă grecească de a bea Ouzo este cu apa de la gheață.  Să nu vă speriați! Deși turnat simplu, este transparent, odată ce ia contact cu apa se transformă într-un lichid alb, opac, în nuanța laptelui ușor diluat.
Pe lângă întreținerea bunei dispoziții, ca aperitiv la masă, vă mai puteți bucura de Ouzo prin adăugarea lui în diverse rețete, acesta oferind un plus de prospețime. Astfel, poate fi folosit la sotarea cepei, la marinarea peștelui sau a cărnii, în sosurile de tip vinegretă, folosite pentru salate, în prăjiturile cu crustă, pentru obținerea aspectului crocant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu