miercuri, 31 mai 2017

predica PR CALISTRAT

Cum călcăm noi stârmb şi ne luam o soţie sau un soţ de alta religie, iar apoi vrem dezlegare?
- Dar mă iubeşte!
- Foarte bine dacă te iubeşte, dar ai de ales între cele doua iubiri, intre iubirea dumnezeiasca care este divina şi mântuitoare, si intre iubirea eros care este trup si este trecatoare.
Tu hotărăşti! Trebuie sa respecti principiile de baza, care suna asa: "Supuneţi-vă unul altuia, întru frica lui Hristos. Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul."(Efeseni 5, 21-24) Ti-ai luat barbat de alta religie. te duci dupa el in religia lui si-l asculti. Si atunci auzim aşa:
- Păi da, dar eu vreau să rămân ortodoxă!
- Dacă vrei să rămai ortodoxă îţi iei bărbat ortodox!
Deci, dacă l-ai convins şi poţi să-l faci creştin, foarte bine. Dacă nu, te duci şi-l urmezi. Dar nu există "unul hăis și celălalt cea". Cei de altă religie, mai greu vin la creştinism, un de religie iudaică (mozaică), sau un arab, vin greu, pentru ca fiecare pazeste patratica lui de doctrina, si e si firesc. Eu m-am nascut ortodox, este firesc sa gandesc ortodox, dar daca maica mea era o araboaica, mai gandeam ortodox? Vedeti? Fiecare ne nastem cu o Zestre de Lumina, din pantecele maicii noastre, iar acesta nu se poate schimba. Cand vorbim de Maica Domnului, spunem aşa: "Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!"(Luca 11,27) Pentru ca pantecele ei, era curat si fecioresc, iar laptele pe care L-a supt Iisus era plin de Duh Sfant. de Lumina! Asa si mama ortodoxa, in momentul in care ea este spovedita, este impartasita, este evlavioasa, se roaga si merge la biserica, automat pruncul din ea, va fi ales si dumnezeiesc! Nu condamn, Doamne Fereste, si nici nu este de competenta mea, sa spun, ca daca o mama nu este credincioasa, pruncul ei nu este bun.. Este bun, dar este biologic, nu spiritual.
Cum se nasc si din ce se nasc cei care inclina spre deznadeje, sinucidere, cei care cad in tot felul de dependenţe, alcool sau droguri, cei care comit delicvente si ajung vagabonzii de maine? In cea mai mare parte, acestia se nasc din mame dezordonate moral, traite in intuneric! Bineinteles ca sunt si alti factori si unele exceptii. Daca mai inainte era considerat copil bun acela care invata bine si ii asculta pe cei mari, acum devine bun acela care este tot mai independent, acela care stie sa se poarte cu adultii, care se poarta ca un adult... Alaturi de schimbarile fiziologice, in persoana adolescentului are loc o cautare permanenta a raspunsului la intrebarea: "Care este sensul vietii?". Şi devine clară pentru el existentă locului gol din suflet, care trebuie umplut cu ceva. Părinţii credincioşi înţeleg cu ce trebuie umplut sufletul copilului. De aici pleacă uşurinţa cu care este atras spre alcoolism, fumat, narcomanie... Copilul, încercând să se adapteze la lumea adulţilor, copiază atributele vieţii adulţilor. El vrea să pară matur, însă nu ştie exact ce trebuie să facă pentru aceasta. O însemnătate foarte mare o au pentru el copiii de aceeaşi vârstă sau mai mari, care par ceva mai independenţi. Şi în aceasta constă cea mai mare primejdie. Numai celui care are idee despre viaţa duhovniceasca i se poate explica ce este pacatul. Daca copilul nu are viata duhovniceasca, ii va fi foarte greu sa răspundă la întrebarea: de ce nu are voie să încerce drogurile? Pe fiecare pachet de ţigări este scris că fumatul dăunează grav sănătăţii. Dar, oare, acest lucru îi previne pe fumători?
https://www.youtube.com/watch?v=3JeiOb__OWM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu