duminică, 11 octombrie 2020

Pavle - Patriarhul Serbiei (1914-2009)-Despre adevărata putere în stat


 Când funeraliile tale arată așa, atunci înseamnă că tu ai fost adevaratul șef al statului. Ce.i drept, acel om mărunțel, la 1.60 m, care era alcătuit dintr.o mână de oase, a fost cu adevarat șeful statului sârb cât a trăit.

A fost extrem de iubit de popor, și pildă bună pentru toți, din toate punctele de vedere. Iși repara singur încălțămintea și hainele calugărești, având un mic instrumentar personal de croitorie și reparații. Iși oferea ,,serviciile,, și altor clerici, atunci când vedea că au nevoie. Scria mărunt pe hârtie, din dorința de a nu face risipă de nici un fel. Făcea economie la orice. Mergea tot timpul cu tramvaiul, cu autobuzul sau pe jos, și foarte rar accepta să călătorească cu mașina. Uneori, mai oprea câte un preot, și îl poftea în mașină, dar refuza să urce, de cele mai multe ori. Odată a venit o doamna în audienţă la el, la Patriarhie, și a observat că avea niște pantofi foarte uzați în picioare. Văzând.o că se uită la pantofi, a întrebat.o: Vă plac pantofii mei? Astăzi în timp ce veneam încoace, i.am găsit abandonați lângă un coș de gunoi, i.am reparat puțin, și iată că arată ca noi. Ulterior doamna a revenit cu o pereche de pantofi noi, să.i ofere în dar, inventând motivul că, Maica Domnului i.a poruncit noaptea trecută, în somn să.i aducă. A întrebat.o pe la ce oră? I.a spus că pe la ora 1, a visat.O. La remarca asta Patriarhul i.a răspuns: Eu am visat.o pe la 4 dimineaţa, și mi.a poruncit să vă spun, să.i dați cuiva care are nevoie de ei🙂. Altădată fiind invitat la o slujbă, a observat că unul din preoți avea rasa ruptă, și i.a spus să treacă în una din zile pe la Patriahie, și i.o va repara🙂. Hotărâse ca la masa de obște a Patriarhie, să nu se pună la masă mai mult de 8 masline. Considera că sunt suficente pentru un adult, și mai ales călugăr. Într.o zi ucenicul său a mâncat mai multe, și i.a spus treaba asta. Patriarhul i.a răspuns: Acum rămâi cu cât ai mâncat, dar maine să.ți aduci aminte, și să le scazi pe cele în plus, din cele 8🙂.Cândva călătorind cu avionul, a trecut printr.o zonă de turbulențe, deasupra oceanului. Preotul care îl însoțea l.a întrebat: Preafericite, dacă se prăbușește avionul în apă? Patriarhul i.a răspuns: Personal aș considera asta un act de dreptate. La câți pești am mâncat în viața asta, ar fi cazul să mă mănânce și ei pe mine.🙂. Indiferent daca se afla în autobuz sau în tramvai, când trecea pe lângă o Biserica se ridica în picioare și se închina. Întrebat fiind de ce se ridică și nu se închină de pe scaun, a răspuns: Când eram în armată și se apropia superiorul, mă ridicam în picioare și salutam, cum as putea să fac altfel când trec pe lângă casa lui Dumnezeu?🙂
P.s. Asta înseamnă adevărata putere, căreia i se supune majoritatea, iar ceilalți care nu se supun, o respectă cu siguranță. Viața ta și faptele, să fie o pildă vie, și poporul te va urma.
C.Movilă 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu