marți, 27 octombrie 2020

Aceste porunci de le vom păzi, părinţilor, ne vom mântui în Domnul!

 Am citit într-un manuscris vechi că Sfinţii Părinţi recomandau douăsprezece porunci fraţilor şi călugărilor din mănăstiri pentru a se mântui. Să le citesc pe rând:

a. Nu avea prietenie cu femeie, ca să nu arzi de focul ei.

b. Nu avea dragoste spre copii tineri, ca să nu cazi în laţul diavolului.

c. Nu avea prietenie cu mai-marele tău, ci te supune şi ascultă porunca lui, iar după faptele lui rele nu face.

d. Nu ieşi adeseori în lume, nici să zici în tine că ai ochiul sufletului curat, că foarte curând îl vei face pe el necurat.

e. Nu bea vin cu dulceaţă întru beţie, ca să nu cazi în urâciunea lui Dumnezeu.

f. Nu mânca de trei ori pe zi, ca să nu se întărească trupul tău şi se va scula cu război tare asupra ta.

g. Nu închide celui străin uşa ta, ca să nu-ţi închidă şi Dumnezeu ţie uşa Sa, căci „cu ce măsură veţi măsura, vi se va măsura vouă”, zice Domnul.

h. Cercetează pe cel bolnav şi neputincios, ca să te cerceteze şi pe tine Dumnezeu, cu darul şi cu mila Sa.

i. Nu dormi mult, ci fii treaz şi te roagă lui Dumnezeu, ca să poţi scăpa de laţurile vrăjmaşului.

j. Slujbele sfintei biserici păzeşte-le cu mare osârdie, că zice Domnul: „Pe cel ce Mă preamăreşte pe Mine şi Eu îl voi preamări pe el”.

k. Păzeşte întru curăţie şi sfinţenie trupul tău şi orice vei cere de la Dumnezeu în curând vei lua.

l. Nu cerca să ai ceva mai mult decât îţi trebuie, ci toate să-ţi fie măsurate cu măsură, după trebuinţă.

Aceste porunci de le vom păzi, părinţilor, ne vom mântui în Domnul!

(Arhimandrit Ioanichie BălanPatericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, pp. 688-689)

duminică, 11 octombrie 2020

Pavle - Patriarhul Serbiei (1914-2009)-Despre adevărata putere în stat


 Când funeraliile tale arată așa, atunci înseamnă că tu ai fost adevaratul șef al statului. Ce.i drept, acel om mărunțel, la 1.60 m, care era alcătuit dintr.o mână de oase, a fost cu adevarat șeful statului sârb cât a trăit.

A fost extrem de iubit de popor, și pildă bună pentru toți, din toate punctele de vedere. Iși repara singur încălțămintea și hainele calugărești, având un mic instrumentar personal de croitorie și reparații. Iși oferea ,,serviciile,, și altor clerici, atunci când vedea că au nevoie. Scria mărunt pe hârtie, din dorința de a nu face risipă de nici un fel. Făcea economie la orice. Mergea tot timpul cu tramvaiul, cu autobuzul sau pe jos, și foarte rar accepta să călătorească cu mașina. Uneori, mai oprea câte un preot, și îl poftea în mașină, dar refuza să urce, de cele mai multe ori. Odată a venit o doamna în audienţă la el, la Patriarhie, și a observat că avea niște pantofi foarte uzați în picioare. Văzând.o că se uită la pantofi, a întrebat.o: Vă plac pantofii mei? Astăzi în timp ce veneam încoace, i.am găsit abandonați lângă un coș de gunoi, i.am reparat puțin, și iată că arată ca noi. Ulterior doamna a revenit cu o pereche de pantofi noi, să.i ofere în dar, inventând motivul că, Maica Domnului i.a poruncit noaptea trecută, în somn să.i aducă. A întrebat.o pe la ce oră? I.a spus că pe la ora 1, a visat.O. La remarca asta Patriarhul i.a răspuns: Eu am visat.o pe la 4 dimineaţa, și mi.a poruncit să vă spun, să.i dați cuiva care are nevoie de ei🙂. Altădată fiind invitat la o slujbă, a observat că unul din preoți avea rasa ruptă, și i.a spus să treacă în una din zile pe la Patriahie, și i.o va repara🙂. Hotărâse ca la masa de obște a Patriarhie, să nu se pună la masă mai mult de 8 masline. Considera că sunt suficente pentru un adult, și mai ales călugăr. Într.o zi ucenicul său a mâncat mai multe, și i.a spus treaba asta. Patriarhul i.a răspuns: Acum rămâi cu cât ai mâncat, dar maine să.ți aduci aminte, și să le scazi pe cele în plus, din cele 8🙂.Cândva călătorind cu avionul, a trecut printr.o zonă de turbulențe, deasupra oceanului. Preotul care îl însoțea l.a întrebat: Preafericite, dacă se prăbușește avionul în apă? Patriarhul i.a răspuns: Personal aș considera asta un act de dreptate. La câți pești am mâncat în viața asta, ar fi cazul să mă mănânce și ei pe mine.🙂. Indiferent daca se afla în autobuz sau în tramvai, când trecea pe lângă o Biserica se ridica în picioare și se închina. Întrebat fiind de ce se ridică și nu se închină de pe scaun, a răspuns: Când eram în armată și se apropia superiorul, mă ridicam în picioare și salutam, cum as putea să fac altfel când trec pe lângă casa lui Dumnezeu?🙂
P.s. Asta înseamnă adevărata putere, căreia i se supune majoritatea, iar ceilalți care nu se supun, o respectă cu siguranță. Viața ta și faptele, să fie o pildă vie, și poporul te va urma.
C.Movilă 2020

vineri, 9 octombrie 2020

Blestemul Moastelor Sfintei Parascheva

 Putina lume stie ca Moastele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei, sunt ocrotite, fiind "legate" printr-un greu blestem inca de la aducerea lor la Iasi, in 1641.

In ciuda faptului ca mai multe biserici sau manastiri se "lauda" cu moaste sau particele ale Sfintei Parascheva, moastele se afla la Iasi asa cum au fost aduse in urma cu aproape patru veacuri.
Deruta provine din confuzia care se face intre Sfanta Cuvioasa Parascheva din Epivat si Sfanta Parascheva Mucenita. Spre deosebire de Sfanta Cuvioasa Parascheva (de la Iasi) care a trait la o mie de ani dupa Hristos, Mucenita a trait in secolele III-IV in Grecia, nu departe de Tesalonic. Aceasta a trait in timpul persecutiei pagane si a murit martiric, iar in icoane este reprezentata tinandu-si ochii intr-o mana. Moastele ei sunt raspandite in mai multe locuri, iar particele mai mari sunt adapostite de Manastirea Miclausani.
Afurisenia mitropolitului
Moastele Sfintei Cuvioasa Parascheva nu sunt intacte in racla la care milioane de credinciosi s-au inchinat si se inchina de-a lungul anilor la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Din trupul Sfintei s-au luat de la inceput talpile, care au ramas la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol si care se afla in prezent la Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Istanbul.
Dupa cum a confirmat si Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Iasi din anul 1641 si inca de la inceput au fost sigilate de domnitorul Vasile Lupu si de Mitropolitul Varlaam, nefiind deschise niciodata de atunci. Tot atunci s-a pus si un blestem prin care sunt afurisiti (blestemati) cei care ar indrazni sa instraineze fragmente din Sfintele Moaste. "Aceasta interdictie ramane neschimbata", a precizat Mitropolia Moldovei.
De la sosirea lor, Moastele au fost protejate de blestem, iar calugarii Catedralei spun ca acestea se afla intr-un giulgiu in care au fost infasurate de cand au fost aduse. Acest giulgiu este dintr-o panza de in, ros de trecerea anilor, si care are inscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam: "Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".
Sfintenie prin vesminte
Daca Moastele Cuvioasei nu pot fi dezmembrate sau imprastiate, vesmintele ei se afla peste tot in lume, fiind donate in special bisericilor care-si au hramul pe 14 octombrie.
Un rand se afla chiar la "Trei Ierarhi" din Iasi, pe locul in care a fost asezata initial racla Sfintei. In total, numarul acestor vesminte ajunge la aproape 20. Cele care "imbraca" moastele sunt schimbate de trei ori pe an, iar in aceste momente speciale - ferite de ochiul publicului - nimeni nu poate umbla la racla.
Racla este din lemn de chiparos invelit in argint, fiind cea de-a treia in care stau moastele de la aducerea lor la Iasi. Prima a ars in marele incendiu de la "Trei Ierarhi" (1888) - cand, printr-o minune, Moastele au ramas intacte, iar doua se afla in depozitul Mitropoliei



La Bucuresti , anul 1944