vineri, 29 aprilie 2016

Ce simbolizează scoaterea Sfintei Evanghelii în mijlocul Bisericii?

Utrenia este una dintre cele şapte Laude Bisericeşti şi reprezintă slujba „răsăritului”, momentul în care credinciosul îşi îndreaptă primele gânduri către Dumnezeu, după scularea din somnul nopţii. Ea ne aminteşte de Patimile Domnului, de la miezul nopţii până în ziuă.
Citirea Evangheliei reprezintă momentul central al Utreniei. Duminica se citeşte una dintre cele 11 Evanghelii ale Învierii; în număr de 11 deoarece au fost 11 arătări şi 11 apostoli, după căderea lui Iuda. Duminica este şi ziua din săptămână în care se sărbătorește întotdeauna Învierea Domnului. Preotul care citeşte din Sfântul Altar pericopa evanghelică îl simbolizează pe îngerul care a vestit femeilor mironosiţe Învierea lui Hristos.
Scoaterea Sfintei Evanghelii spre închinare credincioşilor exprimă arătarea lui Hristos după Învierea Sa, moment în care cei prezenţi îşi exprimă evlavia şi râvna de a fi prezenţi în casa Domnului, încă de dimineaţă.
După acest moment solemn, se cântă imnul Învierea lui Hristos, a cărui alcătuire îi este atribuită Sfântului Ioan Damaschin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu